Kuka päättää, mitä opitaan?
Oppijan rooli on vahvistunut oman oppimispolkunsa rakentajana. Opettajan tehtävänä on tukea oppijaa arvioimaan oman aikaisemman osaamisensa riittävyyttä suhteessa vaadittuun osaamiseen. Opettajan haasteena onkin ohjata oppijaa pohtimaan, mitä ne asiat ovat, mitä hänen tulisi osata. Ammatillisissa opinnoissa usein vasta työssä oppimisen tai työkokemuksen myötä oppijalle havainnollistuu se, mitä kaikkea tietoa ja taitoa hän työssään menestyäkseen tarvitsee. Oppimispolun rakentaminen on osa ammatillista kasvua. Mitä käytännön läheisemmin opiskelija tuntee oman alansa ammattitaitovaatimukset, sitä paremmat edellytykset hänellä on myös itsenäiseen opiskeluun. Toisaalta oppijan on myös osattava arvioida realistisesti omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan. Siinä hän tarvitsee opettajan ja työssä oppimisen ohjaajan rohkaisevaa ja rakentavaa palautetta.
Opettajaa vai oppijaa kiinnostava ilmiö?
Jokainen tietää, että mieluiten tekee sellaista, mistä on itse kiinnostunut. Tämä pätee myös opiskelussa ja opettamisessa. Hyvä opettaja tartuttaa oman innostuksensa opiskelijoihin ja saa opiskelijat kiinnostumaan opittavista asioista. Toisaalta opiskelussa pitää olla tilaa myös sille, että oppijat voivat valita opiskelun aiheeksi itseään kiinnostavia ilmiöitä. Ilmiöpohjaista opiskelua voidaan toteuttaa aina varhaiskasvatuksesta ammatillisiin opintoihin. Ammatillisissa opinnoissa ilmiöiden tulee liittyä oman alan ammatillisiin haasteisiin. Opettajalta tämä vaatii rohkeutta, vankkaa oman alansa hallintaa ja yhteistyötaitoja. Oikeita ja vääriä vastauksia ei voi katsoa enää opettajan oppaasta.
Suomen eOppimiskeskus: Ilmiöpohjainen oppiminen
Miten ilmiöpohjainen oppiminen liittyy opiskelublogiin?
Opettajana olen pohtinut sitä, miten vapaasti opiskelijoiden voi antaa blogata opiskelublogissaan. Opettajana voin antaa valmiita aiheita tai aihealueita tai sitten voin antaa opiskelijan itse valita aiheensa. Valmiiden aiheiden etuna on se, että opettajana voin suunnata opiskelua olennaisiin teemoihin. Opiskelijan saadessa valitessa itse bloggauksen aiheen, hän voi käsitellä juuri sitä asiaa, mikä häntä sillä hetkellä askarruttaa tai innostaa. Opettajan tehtävänä on tukea opiskelijaa siinä, että hän käsittelee aihetta ammatillisesti.